08 Nisan 2005

Ülkemizi Tanıyalım - 3

Arjantin gündemine azıcık değinip, dün kaldığım yerden devam edeyim istiyorum.

Birinci haber, tabi ki Papa'nın ölümü. Televizyonlar haber saatlerinde, canlı bağlantılarla, Papa'nın geçmişte Arjantin'e yaptığı 2 ziyaretten görüntülerle dolu. Onu iyi hatırlıyorlar. 1979'da Şili'yle koptu kopacak denen savaşta yaptığı başarılı arabuluculuk ve 1983 Malvinas-Falkland Adaları Savaşı'nda ülkeye yaptığı açık destek.

Televizyon kanallarını sadece bu haber işgal etmiyor tabi. Giderek kızışan bir rating savaşı da var. Telefe'den Canal 9'a geçen Tinelli'nin popüler TV programı ShowMatch, Telefe'de ilerleyen yaşını son derece başarılı estetik ameliyatlarla örten Susana Gimenez'in eğlence programı ve Canal America'daki Indomables. İlk iki saydığım %30'lar gibi ratingle başabaşlar.

Ekonomi olumlu sinyaller veriyor vermesine ama, özellikle bu senenin Ocak ve Şubat aylarında yapılan zamlar nedeniyle, öngörülen enflasyonun , beklenenden yüksek çıkacağı endişeleri en üst noktada. Her ne kadar, başkanın kimilerince çok eleştirilen çıkışıyla, ülke genelinde protestolara maruz kalan Shell ve Esso, akaryakıt fiyatlarını aşağı çektilerse de, diğer sektörlerde hızını kesmeyecek gibi görünen fiyat artışı, halkın boğazını sıkmaya başladı.


Hadi kaldığımız yere, 1880'lere hızlı bir dönüş yapalım.

Uruguay'ın ayrılmasının yarattığı karışıklık ortamını değerlendirmek isteyen Paraguay, Arjantin topraklarını işgal eder 1865'te. Ancak karşısında Üçlü İttifak'ı bulur. Arjantin, Brezilya ve Uruguay güçlerini birleştirir, zafer de 1870 yılında onların olur. Bir nebze rahatlayan Arjantin, yarım bıraktığı işini tamamlamak üzere, yüzünü güneye, geniş pampalara çevirir. Buna yerlilerle kanlı savaşların yaşandığı, güneyde Rio Negro'ya kadar süren Çöl Savaşları denilir. General Julio Roca liderliğindeki silahlı güçler, güneyde yatan bu verimli toprakların hayvancılığa açılmasına ve çiftlklere dönüşmesine imkan verirler. Bu savaşın sona erdiği 1880'de, aslında Buenos Aires'in ulusal konularda ağırlığına olumlu bakmayan Roca, başkanlık seçimlerini kazanır. Seçim sonrasında yapılan ilk iş, Buenos Aires'i eyaletten ayırarak özerk bir şehir haline getirmek ve şehri ülkenin federal başkenti olarak ilan etmek olur. 1881'de , uzun yıllardır Şili ile gerçekleştirilen sınır çizgisi görüşmeleri sona erer ve Arjantin, kıtanın en güney ucundaki Tierra del Fuego'nun doğu kısmı ile yetinir. 1895'te A.B.D.nin hakemlik yaptığı, bu kez Brezilya ile yapılan sınır düzenleme görüşmeleri sonucunda da, 65.000 kilometrelik bir toprak kazanır Arjantin.

1880'den başlayan 50 yıllık süreç içinde Arjantin'in ekonomik ve sosyal açılardan göze çarpan gelişmesi, onu 20. yüzyılın ilk yarısı içinde Güney Amerika'nın önde gelen ilk ülkelerinden birisi yapar.

Arkası Yarın : Peron ve Azize Evita, Menem, krizler ve Kirchner.

Hiç yorum yok: