02 Aralık 2013

Adrian Zograffi'ye Mektuplar - 4

III. VE IV. ERTUĞRUL DÖNEMLERİ

III. Ertuğrul, şanssızlıkları ve yalnızlıkları ile meşhur bir krallık dönemi yaşar. Tarih kitaplarında çok fazla bilginin bulunamadığı bu dönemde yaşanan en önemli hadiseler platonik aşkların hüsranlarla sonuçlandığı uzun bunalım dönemlerinden ibarettir. Bu bunalımlı dönemler kralın ilk gençlik çağında sonradan toparlanması zor izler bırakır. Depresif dönemlerin arkasından dayanılmaz bir hale gelen 'ah hayat' bir avuç dolusu ilaçla sona erdirilir. 


IV. Ertuğrul, büyük hayaller ve beklentilerle başladığı üniversite hayatından, daha ilk başta hoşlanmaz; bunda o dönem ülkede yaşanmakta olan ekonomik sıkıntılarından da büyük etkisi olur. Kraliyet ailesinin arabalarının peşpeşe satılması sonucu genç kral hergün beş kilometre kadar yürüyerek okula ulaşmak zorunda kalır ve harçsızlıktan neredeyse bütün gün okulda aç dolaşır.

Ataları gibi aşırı duygusal, fedakar ve saftır bu kral da. Bu yokluk döneminde okula ve derslere olan konsantrasyonu da zayıflar, kendisini çok sevdiği kitapların kollarına atar. Kulağında binbir zorluklarla alınmış taşınabilir bir kasetçaların kulaklığı ile ağaç altlarında geçirmeye başlar zamanını. 

İlk defa bir sevgili için gözyaşı döken kral da IV. Ertuğrul'dur. Giderek içine kapanan, ülkesinin içinden geçmekte olduğu başta ekonomik ve sonra politik sorunlara deva bulamayan kral, günlük tutmaya başlar.

Bütün bunlar yaşanırken, kral bir de başkaldıran kardeşi Cem Sultan'ın ve yandaşlarının başkaldırmasıyla, bir anda kendini daha büyük bir bunalımın içinde bulur. Kanlı-bıçaklı bir baskınla isyan sona erdirilir. 

Daha sokaklardaki kanlar belediye araçları tarafından yıkanamadan, üniversite öğretim görevlileri ve kapıcıların başını çektiği bir başka grup yeni bir isyan başlatır; kral tahttan indirilir ve bilinmeyen bir yerde bir ağacın yere yakın bir dalına asılır ve cesedi de yine bilinmeyen başka bir yere gömülür.

Hiç yorum yok: