29 Mart 2005

28 Mart 2005

PIQUETEROS

Bir Arjantin gerçeğidir piqueteros. İşsiz, güçsüz takımı diye nitelendirilirler. İşin aslı hiç de öyle değil. Bir işleri var, ama ne? Şimdi anlayacağız.

Luis D'Elia, 125.000 militanı (?) olan FTV adlı grubun lideri. Av. Independencia'da yarı harabe bir binada merkezleri var. D'Elia, elini kolunu sallayarak başkanlık sarayı Casa Rosada'ya girip, Başkan Nestor Kirchner ile saatlerce konuşabiliyor. Hem de bunu, başkanla görüşebilmek için saatlerce bekleyen bakanlar ve milletvekillerine rağmen yapabiliyor. Kravat takmamakla övünüyor başkanın yanında D'Elia, "en son düğünümde kullanmıştım", diyor. Kirchner hükümetini destekleyen en büyük grup FTV. Shell mi boykot edilecek, hadi oraya. Tek bir lafı yeterli D'Elia'nın.

Peki, Santa Cruz gibi, ülkenin güneyinde, nüfusu devasa Buenos Aires'in minik bir banliyösü kadar olan bir eyaletten, nasıl başkan seçilebildi Kirchner. Sizce nasıl?...

FTV gibi bir çok grup var. Sayıları toplam 250.000'i buluyor. Bir çoğu da, geçtiğimiz yıllarda başlatılan ayda 150 Peso (50 dolar) işsizlik yardımı alıyor. Ödenen toplam tutar yılda 75 milyon doları buluyor.

Basitçe söylemek gerekirse, medyada vurucu etkiler yaratan gösterileri düzenleyen bu gruplar, aslında ülke içi dinamizmi de yaratan yegane güç gibi görünüyor. Ülkeyi yönetmek için, önce piqueterosları yönetmen gerekli. Öyle ki, 90'larda yaşanan özelleştirme çılgınlığında, devletin elinden kayıp giden bir çok kuruluşu, tekrar denetimine almak isteyen Kirchner bu piyonu hiç çekinmeden kullanıyor. Su dağıtım şirketi Aguas Argentinas, zam yapmak mı istiyor; ertesi gün kapısında binlerce gösterici. Elektrik dağıtımı yapan Edenor, birkaç saatlik bir kesinti mi yaptı bazı semtlerde; kapısında binlerce gösterici.

Beni nasıl mı etkiliyor. Tabi ki hiç. Sadece, neredeyse her gün şehrin başka bir yerinde kestikleri sokaklar yüzünden, tıkanan trafik hariç.

Hiç yorum yok: