Pekin, çeşitli rivayetlere göre 17 milyonluk bir dev şehir. İkibinli yılların başından bu yana süregelen delice bir değişim rüzgarına kapılmış, ama kaosa asla izin vermemiş, değişimi kontrol altına almış bir dev şehir. Her geçen gün sayıları artan yabancı bir nüfus var doğal olarak. Şehrin özellikle orta ve doğu kesimlerinde yoğunlaşmış bir şekilde yaşıyor, çalışıyor, okula gidiyor, yemek yiyor, eğleniyorlar. Pekin onlara ülkenin diğer şehirlerine oranla daha fazla güvenlik ve konfor sağlıyor. Yabancılar da bunun hakkını veriyor, Pekin'e ve Pekinlilere saygısızlık etmeden, ellerinden geldiğince uyum sağlamaya çalışıyorlar. Yani her iki taraf için de işler sıkıntısız bir şekilde yürüyor.
Çin mutfağı da şehrin kendisi gibi devasa. Hem Çin mutfağının her yöreye ait tatları hem de dünya lezzetleri şehrin her köşesine yayılan binlerce restoranla temsil ediliyor. Binlerce rakamı abartısız inanın. İrili ufaklı restoran sayısı belki benim düşündüğümden de fazladır.
City Weekend dergisi, yaşamın hayhuyu sırasında bizi Pekin hakkında bilgilendiren kaynaklardan birisi. Aşağıdaki yazı da ondan alınmış bir kesit.
Bugün alıştığımız türün dışında şeylerin tüketildiği restoranlarla ilgili bir şey yazmak niyetindeyim. Tuhaf yemekler dediğime bakmayın; Çinlilerin rutin olarak tükettiği yiyecekler bunlar:
1 - TAVŞAN KAFASI : Pandaları tüketim kültürünün acımasızlığına armağan eden, acı yemekleri ve benim favori çin yemeğim olan Gong Bao Ji Ding'in anavatanı Chengdu'dan bir başka lezzet!!! Derisi yüzülmüş olarak sofraya gelen tavşan kafası, gözleri, dişleri ve beyni ayıklanmadan tabakta sizi seyrediyor. Ayrıntılara girmeden sadece fiyatını aktarayım: 8 yuan(2 TL'den az).
3 - PENİSLER VE YEDEK PARÇALARI : TCM'e (Geleneksel Çin Tıbbı) göre, belirli bir organı yemek, sizin vücudunuzda aynı organa iyi gelirmiş. Pekin'deki Guolizhuang restoranının müşterilerinin çoğunluğunu, yukarıda aktardığım sebepten dolayı, orta yaşlı erkeklerin oluşturduğunu sanmayın; öyle değilmiş. Servis edilen penislerin eski sahipleri arasında köpek, at, eşek, koç ve geyik başta geliyor. Bunlara ek olarak çift penisli yılan gibi seçenekler de var. Şefin tavsiyesi bütün çeşitleri içeren ve 988 yuan'a (220 TL) satılan bir hotpot (ortada bir tencerede et veya sebze sularıyla, içine etleri atarak kendi pişirdiğiniz bir tür yemek yeme şekli).
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder