08 Nisan 2005

Ülkemizi Tanıyalım - 2

Buenos Aires'in şimşekleri de bir başka. Dün gece, saat üç sularında, bir deli gökgürültüsüyle fırladık yataktan. O neydi öyle yarabbim?... Koştuk, Lara'nın odasına, ama sabahları, sinek kanat çırpsa uyanan kız, bana mısın demiyor, uykusunun en derin yerinde hanımefendi.

Neyse, devam edelim Arjantin hakkında dediklerimize.

Arjantin'in Atatürk'ü General José San Martin, bir ordu toplayıp, kral yanlarını yenilgiye uğratır ve atının başını batıya çevirerek, Şili ile Peru'nun bağımsızlıklarına katkıda bulunmaya gider.

1820'lere gelindiğinde barış sağlanmıştır, ancak hükümetin stabilitesini bir türlü çözüme kavuşturulamamıştır. 1825 ve 1827'lerde Brezilya ile girilen savaş da bu durumu sürdürür ve bu savaşların sonucunda Uruguay da birlikten ayrılarak bağımsızlığını ilan eder. Bu politik karışıklık, 1829'da yapılan seçimleri General Juan Manuel de Rosas'ın Buenos Aires valisi seçilmesiyle hissedilir şekilde azalır. Rosas, birlik üyesi diğer eyaletlerle çok iyi ilişkiler kurar ve otoritesini yaymaya başlar; sonuçta kurulan birliğin adı Arjantin Konfederasyonu olur. Ancak Rosas, otoritesini, dikatörlük derecesine varan eylemlerle devam ettirmektedir.

1833'de, 150 yıl sonra Arjantin'in bir kez daha acı bir şekilde başını ağrıtacak olan Malvinas Adaları'na (Falkland Adaları) İngiltere asker çıkarır ve sahip çıkar. Rosas'ın demir çizmeli iktidarı, 1852'de Uruguay ve Brezilya'dan destek alan bir devrimci bir grubun başındaki diğer bir general ve Entre Rios eyaleti valisi Justo Urquiza tarafından yıkılır. 1853'de federal anayasa kabul edilir. Urquiza da Arjantin Cumhuriyeti'nin ilk devlet başkanı olur. Ama dertler bir türlü bitmez. Buenos Aires, yeni anayasayı kabul etmez, 1854'te kendi bağımsızlığını ilan edir. Cumhuriyet ile Buenos Aires arasında savaş başlar, bu savaş da Buenos Aires'in 1859'de yenilgisi ve Cumhuriyet'e katılmasıyla biter. Acılarla dolu bir tarih yazılmaktadır bu topraklarda. Yenilgiyi kabullenemeyen asiler, General Bartolome Mitre önderliğnde cumhuriyetin ordusunu yenerler (1861). Devlet Başkanı istifa eder, bir sonraki yıl yapılan seçimleri Mitre kazanır. Bu savaşın önemi, Buenos Aires'in gücünü diğer eyaletler üzerinde kabul ettirmesi, federal başkent ünvanını alması ve bunların sonucunda da zengin kaynakları kendisine çekmenin önünü açmasıdır.

Arkası Yarın : Uruguay ve Paraguay'la savaşlar, acılar, açlıklar ve kargaşa...

Hiç yorum yok: